I hjertet af København ligger Jorcks Passage. Et ikonisk vartegn fra slutningen af 1800-tallet tegnet af den anerkendte arkitekt Vilhelm Dahlerup for bygherren Reinholdt W. Jorck.
Dahlerup er desuden kendt for at have tegnet mange andre markante københavnske byggerier som bl.a. Dahlerups Pakhus, Det Kongelige Teater, Hotel D’angleterre og Ny Carlsberg Glyptotek.
I mere end 130 år har bygningerne i Jorcks Passage været en central del af Københavns liv og udvikling. Passagen, der forbinder Strøget og Skindergade, er kendt for sin arkitektoniske elegance, rige udsmykning, historiske detaljer og smukke facade, der vidner om en svunden tid. Men hvor passagens stueplan er et velkendt og velbesøgt københavnsk byrum, er der ikke mange, der ved, hvordan passagebygningen ser ud inde bag facaden.
Jorcks Passage var helt fra oprindelsen tænkt som et moderne og elegant bygningskompleks, der skulle forene butikker og kontorer under ét tag. Med smukt udførte arkitektoniske detaljer og sin strategiske placering mellem Strøget og Skindergade blev bygningen hurtigt en vigtig aktør i byens voksende erhvervs- og handelsmiljø. Passagegangen blev ikke alene en praktisk rute for fodgængere, men også et stemningsfuldt fællesområde, der summede af aktivitet. Det er Jorcks Passage stadig, mere end 130 år efter etableringen, hvor næsten 5 millioner mennesker årligt passerer gennem det smukke byrum.
Gennem tiden har Jorcks Passage blandt andet huset Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab (i dag TDC), og den første danske radiostation, som senere blev til Danmarks Radio. I dag lægger passagebygningen lokale til butikker i gadeplan og mange forskellige typer virksomheder, der ligesom Jorcks Ejendomsselskab har kontor på adressen.
Over de senere år har passagebygningen gennemgået en række moderniseringer for at bygningerne efterlever alle moderne byggetekniske krav og brugernes behov. En af de mest markante moderniseringer var, da selve passagen blev overdækket med et smukt glastag i 2015, og ejendommen ved samme lejlighed fik tilført en tagterrasse med udsigt over byens tage, frit udsyn til Københavns smukke tårne og højhusene uden for Indre By. Senest, i 2024, har en del af ejendommen gennemgået en gennemgribende transformation, idet nogle tidligere kontorlokaler er blevet forvandlet til et nyt fælles kantine- og mødecenter, navngivet Jorcks Bistro, der samler bygningens lejere.
Valget af placeringen af bistroen faldt på to kontorlejemål på i alt 550 kvadratmeter på 4. sal ud mod Skindergade, for at gøre det let at medbringe frokosten op på ejendommens tagterrasse.
Det ene lokale, der i dag fungerer som selve spiseområdet i bistroen, var tidligere atelier for kunstmaleren Niels Strøbek, der bl.a. er kendt for portrætmaleriet Tre slægtled af Dronning Margrethe, Kronprins Frederik (nu Kong Frederik 10.) og Prins Christian (nu Kronprins Christian) fra 2012, der er udstillet på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg Slot. Mens skabelsen af værket stod på, besøgte de tre kongelige Niels Strøbek i hans atelier, hvilket er med til at give netop dette lokale en helt særlig historie.
Det var helt essentielt for Jorcks Ejendomme, at renoveringen blev gennemført med stor respekt for bygningens historiske arv. Det har derfor været et gennemgående fokus for hele projektet at skabe funktionelle og moderne rammer for bistroen uden at gå på kompromis med stilen og ånden i ejendommen. Ved brug af nøje udvalgte materialer og et design i harmoni med bygningens oprindelige stil, er der derfor lagt vægt på at forene fortidens æstetik med nutidens moderne krav.
Indretningen af den nye bistro hylder bygningens rige historie ved at bevare originale detaljer og indarbejde moderne faciliteter i den nye fælles kantine, der tilgodeser lejernes behov for både praktik og æstetik.
Hvor der tidligere var individuelle spisefaciliteter i de enkelte lejemål, og hver enkelt virksomhed havde individuelle frokostleveringsordninger, kan Jorcks Ejendomsselskab nu, med den nye bistro, tilbyde en mere praktisk og pladsbesparende løsning for deres lejere.
Derudover giver bistroen mulighed for, at lejerne – der inden ombygningen kun mødte hinanden på trapperne og ved cykelstativerne – nu kan mødes på tværs af lejemål til alt fra frokost og fredagsbarer til større arrangementer som julefrokoster og sommerfester, hvilket styrker fællesskabet blandt brugerne af ejendommen. Mange af ejendommens kontorlejere kender i forvejen hinanden, og det er ikke usædvanligt, at medarbejdere på tværs af virksomhedsskel nu mødes uformelt til hyggelige samtaler, mens de deler frokostbord.
Projektet et godt eksempel på, hvordan arkitektur kan forme mere end blot mursten og mørtel – det kan også styrke en bygnings historie og skabe relationer mellem brugerne. Originale detaljer som vinduer og søjler er nænsomt bevaret, hvilket fremhæver bygningens historie og ånd, samtidig med at de tjener praktiske formål.
Renoveringen har skabt plads til nye mødelokaler, hvilket sikrer optimal udnyttelse af de eksisterende arealer, samtidigt med at det bidrager til en mere fleksibel arbejdsramme for lejerne. Og det kommer til udtryk hos kontorlejerne, hvis pladsbehov har ændret sig med de nye faciliteter. Efterhånden bliver tidligere spiseområder i lejemålene omdannet til andre funktioner, mens nye lejere indretter, fravælger egne møderum og spiseområder.
Det har hele tiden været afgørende for Jorcks Ejendomsselskab at bevare bygningernes ånd og æstetiske udtryk. Men det kan være ret udfordrende at integrere moderne installationer i historiske bygninger, da de sjældent er usynlige.
Fra design og materialevalg til brand- og konstruktionstekniske løsninger – Jorcks Bistro er et glimrende eksempel på, hvordan man kan forene historiske bygningers æstetik og elegance med moderne installationer og sikkerhedsstandarder.
Dette gælder både under projektet og efter færdiggørelse, da de rigtige løsninger er afgørende for at beskytte både menneskeliv og bygningsstruktur.
Renoveringen viser, at det er muligt at tilføje nutidige funktioner, som eksempelvis et fuldt funktionsdygtigt produktionskøkken, fedtudskiller, afstivning, brandalarmer og flugtvejsgange, samt ventilation, der overholder kravene, uden at gå på kompromis med bygningens oprindelige stil.
Jorcks Bistro kan være til inspiration for fremtidige renoveringer af historiske bygninger og projekter, hvor æstetik, funktion og sikkerhed alle vægtes højt.
Hele projektet blev gennemført, mens bygningen forblev i fuld drift, hvilket krævede koordinering og tæt samarbejde mellem alle involverede parter. Samtidig med bistroprojektet rykkede flere lejere internt i ejendommen i forbindelse med udvidelser og indskrænkninger af lejemål. Derfor var det indtænkt i planlægningen at få lavet nødvendige rørgennemføringer og udføre mest muligt af det støjende arbejde i de få uger, hvor hvert enkelt lejemål var ledigt.
Håndværkere, materialer og værktøj bevægede sig således gennem bygningen uden væsentligt at forstyrre brugernes daglige arbejde. Dette blev gjort muligt gennem detaljerede tidsplaner og opdeling af arbejdet i etaper, for at lejerne i bygningen kunne fortsætte deres aktiviteter stort set uforstyrret.
For at minimere gener for lejere blev der etableret dedikerede adgangsveje og arbejdszoner for håndværkerne. Materialer blev transporteret og opbevaret på en måde, der tog hensyn til bygningens snævre forhold, de vanskelige leveringsforhold i Skindergade, og at fællesområder og flugtveje forblev tilgængelige for bygningens brugere.
I Jorcks Passage smelter design og ingeniørkunst sammen i en transformation, der forener fortid og nutid. Arkitektoniske detaljer fra den oprindelige bygning blev nænsomt bevaret og integreret med moderne faciliteter, så det historiske udtryk forblev intakt.
De nye rum balancerer elegant mellem funktionalitet, der opfylder nutidens krav, og et æstetisk udtryk, hvor materialer og design skaber rød tråd gennem bygningen. Valg af farver, fliser, billeder og inventar tager udgangspunkt i eksisterende udsmykning andre steder i passagen for at understrege bistroens rolle som et centralt og samlende element i Jorcks Passage.
Med etableringen af Jorcks Bistro pustes der nyt liv i en ikonisk bygning, der har eksisteret i over 130 år. Ved nænsomt at respektere og fremhæve stedets arkitektoniske værdier bidrager renoveringen til at bevare og holde liv i den Københavnske bygningskultur ved at forbinde fortid og nutid gennem et design, der både respekterer den ikoniske arkitektur og tilføjer moderne, funktionelle elementer.
Jorcks Bistro har tilført Jorcks Passage nyt liv og fællesskab inde bag facaderne, på etagerne over butikkerne, hvor kun de færreste ved hvordan der ser ud, men hvor dem der gør, nu værdsætter deres arbejdsplads endnu mere.
Se også denne video for et indblik i transformationens proces og resultat.